Logga in
TRÄFFA BERLIN BRUISERS. ETT LÅNGT IFRÅN ORDINÄRT RUGBYLAG MED RÖTTER I HBTQ-GEMENSKAPEN. DERAS KAMP MOT FÖRDOMAR OCH STEREOTYPER BETYDER MER ÄN NÅGON SEGER PÅ PLANEN.

INKLUDERAD OCH RESPEKTERAD
När Raghu ställer sig upp med sin fulla längd, ser han inte alls ut som en stereotypisk rugbyspelare. Han har ett lugnt och vänligt uppträdande och en relativt mager skepnad. Det enda som avslöjar att han är en verkligt passionerad rugbyspelare är leran han i förbifarten torkar bort från hakan efter att ha dykt ner i gräset.
Men det finns mycket mer om Raghus rugbylag, känt som Berlin Bruisers, än det som vem som helst kan se direkt. Därför att bakom den främre raden – och bakom en första ytlig blick – av bredaxlade män som många skulle förmoda vara stereotypa rugbyspelare finns ett lag med sina rötter i den tyska huvudstadens hbtq-gemenskap. Ett lag byggt på principerna om inklusion och ömsesidig respekt.
Det är rättvisande att säga att Berlin Bruisers inte har många sportsliga bedrifter att skryta med. Faktum är att de har slutat på sista plats i sin division de tre senaste säsongerna. Men detta handlar om någonting större än divisionsplaceringar. Det handlar om att skapa en plats som accepterar alla, en plats där du kan möta spelare från nästan alla delar av världen och med alla olika sexuella identiteter, som Raghu som flyttade från Indien till Berlin 2013 med sin pojkvän.

"Trots fientligheten som jag har mött, måste jag medge att jag hade själv negativa känslor mot dem som är annorlunda jämfört med mig. Innan jag blev en del av det här laget hade jag många fördomar om drag och transsexuella. Mina lagkamrater har hjälpt mig att öppna ögonen för de som är annorlunda och för saker som jag inte förstår. Och det är vad sport är kapabelt att åstadkomma. Sport låter oss möta andra människor över ålders- och könsgränser, religiösa och sexuella gränser och över alla andra saker som nödvändigtvis placerar oss på var sin motsatt sida enligt vad vi själva intalar oss att tro", förklarar Raghu.

VAR OCH ÄLSKA DIG SJÄLV
För Raghu var det enda han behövde som nykomling i Berlin att komma med i Berlin Bruisers. Staden är en plats som karakteriseras av känslan av solidaritet och laganda, där det enda rätta sättet att vara på är att vara sig själv, oavsett vem du är eller vem du älskar.
"I Indien är homosexualitet ett extremt tabubelagt ämne, och homosexuella har inga rättigheter. Den stora majoriteten av de som träder fram erfar motreaktioner från vänner och familj. Oftast pressas du istället in i ett traditionellt äktenskap eller utsätts för religiösa ceremonier som avser att bannlysa den djävulska andan inne i dig. Så är det, om du inte istället skickas till en psykiatriker som ett försök att hjälpa dig ut ur det som många skulle hävda är en fas", förklarar Raghu.
Efter bara ett år i sällskap med sina färgfulla lagkamrater i Berlin Bruisers fann Raghu sig så tillfreds med sig själv att han kände sig bekväm med att möta nya människor utan att försöka dölja vem han var eller sin sexualitet. När allt kommer omkring kan det vara svårt att vara sanningsenligt mot sig själv om man lever i ett samhälle som gör att man tror att ens sexualitet definitionsmässigt gör en mindervärdig.
Detta är inte bara fallet i Indien utan även i många andra länder. Det var faktiskt så sent som 1 oktober 2017 som Tyskland antog en lag som tillåter par av samma kön att gifta sig. Fram tills dess hade par av samma kön endast möjlighet att ingå partnerskap, som saknar många av de juridiska rättigheter som ges gifta par.
Att gifta sig är inte bara en fråga om hur du på ett lagenligt sätt kan referera till ditt livs kärlek. För Raghu och Torsten är den speciella skillnaden att de nu har möjligheten att uppfylla sin dröm om att adoptera ett barn och skapa en familj. Det är därför de för närvarande planerar ett bröllop, samt en stor fest i Indien.
VI GER TILL DEM SOM GÖR SKILLNAD
På hummel tror vi på dem som tror på andra. Det är därför vi donerar 1 % av intäkterna från försäljningen i vår webbutik till initiativ som hjälper till att bryta ner barriärer och främja jämlikhet.
Under 2018 stödjer vi Berlin Bruisers så att de färgfulla rugbyspelarna kan fortsätta hålla seminarier och presentationer om sina aktiva ansträngningar att eliminera homofobi inom sporten, samt bryta ner fördomar och stereotyper överallt i samhället.

MÖTAS GENOM SPORT
Berlin Bruisers har blivit Raghus extrafamilj. Det var de som tog in honom i laget och gjorde att han kände sig välkommen i sin nya hemstad. Det var de som gav honom styrka att vara ärlig mot sig själv och bröt ner de fördomar han upptäckte att han själv hyste.
"Trots fientligheten som jag har mött, måste jag medge att jag hade själv negativa känslor mot dem som är annorlunda jämfört med mig. Innan jag blev en del av det här laget hade jag många fördomar om män som bar drag-kläder och om transsexuella. Mina lagkamrater har hjälpt mig att öppna ögonen för de som är annorlunda och för saker jag inte förstår", förklarar Raghu. Och det är vad sport är kapabelt att åstadkomma. Sport låter oss möta andra människor över ålders- och könsgränser, religiösa och sexuella gränser och över alla andra saker som nödvändigtvis placerar oss på var sin motsatt sida enligt vad vi själva intalar oss att tro", förklarar Raghu.
